De vanligaste brotten i Sverige är fortfarande bedrägerier, därför är det extra viktigt att förebygga det genom att skydda känslig information. I detta inlägg ger vi dig kunskap om enkla metoder som du kan applicera i ditt liv för att förebygga ID-kapning. Vi går igenom hur du håller koll på känslig information såsom din post, väljer säkra lösenord, hanterar sociala medier och kontrollerar spam som sker via mail.
Målet är att du ska ligga steget före genom att vidta dessa åtgärder och ständigt uppdatera dina kunskaper om säkerhet för att skydda dina känsliga uppgifter.
Har du någon gång reflekterat över att posten som levereras till din fysiska brevlåda innehåller lika känsliga uppgifter som de du får över mail? Även om vi går över allt mer till digitala utskick så skickas det fortfarande en stor mängd brev varje år. Enligt rapporten Svensk Postmarknad 2021 så levererades cirka 1,6 miljarder brev och 239 miljoner paket och brev under 2020.
Vi pratar mycket om onlinesäkerhet när det gäller e-post men vad gäller för den fysiska posten? Brev innehåller ofta personuppgifter och känsliga uppgifter i form av bankinformation, hälsoinformation, medlemskapsinformation och liknande. En enkel kallelse kan innehålla information som du inte vill ska hamna i fel händer. Då det är ett enkelt sätt att undvika ID-kapning.
För att skydda känslig information mot ID-Kapning i fysisk post så rekommenderar vi dig att använda lås på brevlådan. Genom att kolla posten med jämna mellanrum minskar du också risken att någon obehörig skulle få för sig att gå igenom den. När du själv skickar post kan du ha i åtanke att inte skicka med känsliga uppgifter eller föremål.
I dagens digitala samhälle så är risken att bli hackad online större och att du blir offer. Om någon hackar ditt lösenord så är risken stor att personen kommer åt allt från bankuppgifter till mailkonversationer.
Att välja ett säkert lösenord är en bra början för att undvika att bli hackad online. Ett starkt lösenord kan skapas på flera sätt men en grundregel är att ju fler tecken, siffror och specialtecken det innehåller desto svårare blir det att hacka. Använd heller inte samma lösenord på flera platser.
Vad kan man mer göra för att skydda känslig information på internet? Byt lösenord ofta, helst var tredje månad, undvik att sätta allt för personliga lösenord som barnens namn eller din födelsedag och skriv inte ner lösenorden utan att dölja eller gömma dem.
En lösenordshanterare hjälper dig också att hantera inloggningarna på ett säkert sätt. För att vara på den säkra sidan kan du även välja att investera i ett ID-skydd som skyddar dig ifall ditt konto skulle bli hackat.
Enligt svenskarna och internet så använder hela 84% av Sveriges internetanvändare sociala medier på något sätt. Tänk vilken guldgruva det är för den som planerar att göra inbrott eller som vill lura någon på pengar. För att skydda dig på sociala medier finns det en del saker att undvika.
Undvik det här på sociala medier:
Om vi fortsätter på spåret sociala medier så finns det tyvärr gott om bedragare. Tidigare har vi skrivit om så kallade kärleksbedrägerier men det är bara en del av det bedrägeri som finns online. En trend just nu är att hackare går genom dina vänners konton för att be dig låna ut pengar. När du i god tro gör din vän en tjänst så lämnar du i själva verket ut alla dina uppgifter och ger bedragaren fri tillgång till dina bankuppgifter.
Bedrägeri över mail har också blivit allt vanligare. Var extra vaksam om du får mail som frågar efter BankID eller personliga koder. Det förekommer också mail där du uppmanas att hämta ut ett paket och att du ska klicka på spårningslänken. Mailen ser ofta väldigt äkta ut men ta för vana att alltid kontrollera avsändaren. Vad står det i adressen? Ofta byts en bokstav i företagets namn ut så att du vid en snabb anblick ska tro att det är den korrekta avsändaren. Vill du undvika ID-Kapning, skaffa ett ID-skydd idag.
Källor:
Polisen