fbpx

Brandsäkra din bostad så här

Allt fler svenskar håller sig inomhus när det blir kallare och mörkare utomhus. Med december och första advent runt hörnet så tänds det även mer levande ljus. Vilket gör december till den månad då flest bostadsbränder sker. Men det finns sätt att skydda sig på och förebygga att en brand i hemmet uppstår.

Ungefär 25 000 bostadsbränder sker årligen i Sverige. Den vanligaste anledningen till det är faktiskt en glömd spis, att något råkar ligga kvar på plattan eller att spisen sätts på av misstag. Tyvärr så ökar även den orsaken, och bränder som uppstår i köket. Anledningen till att vissa bränder blir större och ger mer skada är att det saknas ordentlig utrustning i många hem. Under den här tiden på året så uppstår det även fler bränder på grund av levande ljus.

förebygg brand ljus på ett bord blogg

Tänd ljus – men håll koll på dem.

En medvetenhet om risken kring levande ljus räcker långt. Så fortsätt tänd ljus när det är mörkt, men håll koll på dem och vart de är placerade. Materialet på ljusstaken kan också ha en betydelse. Välj ett material som inte är brännbart och placera ljuset från annat som lätt kan ta eld, exempelvis en gardin. Men det viktigaste är att släcka ljuset när du lämnar rummet, även om det bara är för en kort stund. För det kan gå snabbt, och man kan lätt glömma bort att ljuset är tänt om det är mycket annat som sker samtidigt som kanske tar större uppmärksamhet.

Det är även viktigt att hålla det rent och städat runt den elektronik och vitvaror som finns i hemmet. Rengör bakom tv, tvättmaskin och de ställen som faktiskt kan ta eld för att minska risken till det. För att hålla extra koll så är det bäst att bara använda disk- och tvättmaskin när du är hemma, ifall en olycka skulle uppstå.

Brandvarnaren – en billig livförsäkring

Det viktigaste i hemmet om en brand skulle uppstå är att ha en brandvarnare, och att den fungerar. En brandvarnare varnar dig direkt vid minsta tecken på rök, för att snabbt kunna agera. Vår smarta brandvarnare fungerar digitalt och är direkt uppkopplad till en certifierad larmcentral. Vilket gör att så fort larmet går igång så informeras ägaren direkt i mobilen. Om ägaren inte kan ta emot samtalet så ringer vi vidare till nästa person på kontaktlistan. För att öka säkerheten ännu mer så informerar vi även när det är dags att byta batterier på brandvarnaren, då det är en av dem största orsakerna till att en större olycka uppstår.

Källor: Brandskyddsföreningen, SVT

Sedan starten 2015 har Förebygg jobbat för att bidra till ett tryggare Sverige.

Vår mission är att genom ständigt utvecklande av säkerhetstjänster ligga i framkant som marknadsledande aktör och därmed bidra till nollvisionen inom bostadsbränder och helt kunna förebygga att bolags- och identitetskapningar förekommer i Sverige.
Kunduppgifter
Måndag-Torsdag 9.30-16.30.
Lunchstängt 12.30-13.30.
Fredagar 9.30-15.00
Copyright 2015 - 2021 Förebygg | All Rights Reserved
magnifiercrosschevron-down