Stundtals ställs vi inför behovet av att byta eller komma på ett nytt lösenord till våra digitala konton. Att komma på en kombination som fyller alla krav och samtidigt är enkelt att komma ihåg är däremot lättare sagt än gjort. Här delar vi med oss av våra bästa tips.
Då och då möts vi av nyheten att olika digitala tjänster hackas och att det i samband med intrånget stjäls användaruppgifter, så som lösenord. Det kan leda till att kriminella ligor testar lösenordet mot en mängd olika sidor, och går det riktigt illa så kan man bli ID-kapad.
Vad kan hända om ditt lösenord blir kapat?
När en hackare med kriminellt uppsåt har fått tag på personuppgifter kan han eller hon enkelt utnyttja det för att få tillgång till dina andra konton. Använder du din e-postadress som användarnamn på flera platser kan hackaren exempelvis lätt klicka på ”glömt lösenord”-knappen och få ett nytt skickat till din inkorg. Vad som sedan följer är att allt från varor på Internet beställs i ditt namn eller att hackern kontaktar dina vänner och familj på sociala medier och lurar dem på pengar.
Vi ger er här några tips på hur du bäst förebygger genom att säkra ditt lösenord och vilka kombinationer som ökar en hackers knäckningstid.
Det säger sig själv att världens vanligaste lösenord bör undvikas. Skippa därför ”123456”, ”12345678” och ”qwerty”.
Ditt lösenord bör vara minst 10 tecken långt och kombinera både stora och små bokstäver samt siffror och skiljetecken.
Undvik personliga referenser som lätt kan kopplas till dig.
Använd olika användarnamn och lösenord till olika tjänster eller konton.
Ta hjälp av en lösenordshanterare. Det är en digital tjänst som både kan hjälpa dig att komma på lösenord samt lagrar dem du redan har i en krypterad fil.
Ditt lösenord är en personlig handling. Lämna aldrig ut det, vare sig till en partner eller nära vän.