Hundratals nya bedrägerifall bara i Stockholm.

I Stockholm inkommer mellan 100 och 150 bedrägeriärenden varje dag. Risken finns att merparten aldrig kommer att utredas. Under December månad prioriterades fall under 5 000 kroner bort då Stockholmspolisen upplevt en överbelastning gällande denna typen av fall. Orsaken ska vara bristande resurser. Varje dag inkommer hundratals nya bedrägerifall bara i Stockholm, och ärenden som vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier och utländska investeringsbedrägerier finns bland kategorierna som högst sannolikt inte utreds.

Kärvt läge

De nya riktlinjerna bekräftas av Jessika Nilsson, chef för Stockholmspolisens bedrägerisektionen. De ska ha tagit fram redan i oktober och kan förlängas även efter nyår.

– Det togs därför att vi hade ett kärvt läge med en liten resurs och ett inflöde som hade ökat 15 procent jämfört med förra året. Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö.

Det finns risker i system

I Sverige har vi tack vare offentlighetsprincipen helt offentliga personuppgifter, detta gör det enkelt för bedragarna att leta fram allt dem behöver och kapa din identitet. Exempelvis kan bedragaren genom att använda sig av ditt personnummer ta lån, boka resor, teckna abonnemang eller helt enkelt beställa nya kläder på nätet. Alternativt fabricerar dem en falsk legitimation med dina personuppgifter men någon annans foto.

Säkra upp din identitet

Med Förebyggs tjänst ID-Skydd Plus kan du nu förebygga att denna typen av kapningar eskalerar genom att bli notifierad i realtid och på så vis kunna agera snabbt. Huvudsaken med ett ID-Skydd är själva bevakningen. Bevakningen innebär att ditt personnummer övervakas via utvalda kreditupplysningsföretag och du meddelas vid en händelse. Det betyder kort och gott att du får ett larm via sms och e-post i realtid när ditt personnummer används – istället för att vänta 3 arbetsdagar innan ett brev dimper ner i brevlådan, då är det antagligen redan för sent och bedragarna har haft gott om tid på sig att utföra fler bedrägerier på dig.