Vad är informationssäkerhet är en vanligt förekommande fråga. I takt med att vårt samhälle blir allt mer digitalt och tekniskt så ökar också efterfrågan på kunskap om hur det egentligen fungerar. När det gäller informationssäkerhet så handlar det om hur man genom en ökad medvetenhet om de vanligaste riskerna kan skydda sig själv eller sitt företag mot bedragare och hackare.
Informationssäkerhet har mer eller mindre alltid stått på agendan inom IT-världen. Idag är informationssäkerhet ett ständigt pågående arbete både i Sverige och internationellt och det fick både en stor skjuts operativt och i allmän kännedom efter att GDPR-lagen trädde i kraft 2018.
Information finns idag överallt och den är, tyvärr, relativt enkel att få ut för den som kan sin sak. Din telefon och din dator är bland annat fyllda av information, allt från stegräknare och GPS som visar ditt rörelsemönster till inloggningar på diverse sidor med känslig personinformation och lösenord.
Utvecklingen av informationssäkerhet har gått framåt rejält sedan år 2000. Idag bygger vårt samhälle på en stor användning av digitala tjänster och det är få som inte legitimerar sig med Bank-ID när möjligheten ges. Tredjepartsanvändningen och alla molnbaserade tjänster som inte fanns tidigare är numera en del av vardagen.
Begreppet informationssäkerhet är ett paraplybegrepp som kan sägas ha sitt ursprung i både IT-säkerhet, säkerhetsskydd och till viss del kanske även i sekretessens historia. Digitaliseringen av samhället har inneburit att säkerheten har behövt prioriteras och utvecklas inom flera områden. År 2000 kom det IT-politiska beslutet om att Sverige ska vara det första landet som blir ett informationssamhälle för alla men det är egentligen främst runt 2010-talet som informationssäkerheten togs riktigt på allvar.
Framtiden för informationssäkerhet kommer högst troligen fortsätta expandera. Tillväxtverket hänvisar till en rapport från World Economic Forum från 2019 där man pekar ut framförallt fem områden som extra utsatta och viktiga att skydda i framtiden. Man tror att ett nytt ”kallt krig” kommer att äga rum online med cyberattacker och att den nya AI-inriktningen vi går mot skapar möjlighet för fler skadeverkningar via skadliga programvaror och virus.
Att vi ständigt är uppkopplade mot någonting utsätter oss för en påtaglig risk för angrepp. Cyberbrott som att hacka sociala medier eller genomföra attacker via sms, e-post och spel för att komma åt betalningsuppgifter och pengar spås också öka i rapporten. Precis som att vi i takt med ett mer utbrett 5G-nät och allt fler molnbaserade tjänster och program kommer se fler cyberattacker mot företag. Förståelsen för hur säkerheten ser ut på organisatorisk nivå är fortfarande liten men om vi ska spå in i framtiden så gissar vi att det kommer bli allt mer obligatoriskt att ta del av säkerhetskurser och information gällande att skydda sig själv och sina anställda.
Cyberattacker och intrång är något som vi får lära oss att leva med i den här nya eran av ett digitaliserat samhälle. Det går helt enkelt inte att undgå att även kriminella verksamheter flyttar ut i det digitala. Det vi däremot kan påverka är att vi ser till att skydda oss så gott det går för att slippa bli drabbade.
Våra myndigheter arbetar ständigt med att sätta upp rutiner för informationssäkerhet för privatpersoner och informationssäkerhet för företag så även om cyberhot och IT-incidenter ökar kan vi någonstans känna oss trygga i att det finns en medvetenhet om, och ett pågående arbete för att motverka, problemet.
Våra 5 bästa tips för att förbättra er informationssäkerhet
Källor:
https://www.informationssakerhet.se/
https://publector.org/Informationssakerhet/