I USA har Black Friday länge varit en viktig dag för detaljhandlarna. Det stora shoppingeventet inträffar dagen efter Thanksgiving – en av de främsta helgdagarna i landet. Butiksägarna tar tillfället i akt att locka stora mängder kunder med generösa erbjudanden och pangpriserna är inte bara tillgängliga i de fysiska butikerna. Black Friday förekommer givetvis även inom onlinehandel och köpjippot har utvecklats till en stor händelse också i Sverige.
Under de senaste åren har väldigt mycket hänt inom den svenska detaljhandeln. Nya sätt att marknadsföra sig och ett ändrat köpbeteende har skapat färska utmaningar. Men innan vi i detalj diskuterar hur landskapet har förändrats måste vi definiera vad detaljhandel är.
Detaljhandel innebär köp av en alternativt ett fåtal produkter eller tjänster. Denna typ av handel riktar sig främst mot privatpersoner, så kallat B2C – Bussiness to Consumer. Motsatsen till detaljhandel benämns som partihandel vilket innebär att köp görs i bulk.
Ett företag är inte begränsat till att ägna sig enbart åt parti alternativt detaljhandel. Många företag driver försäljning till likväl privatpersoner och till företag där kvantiteterna varierar.
Det är inte en överdrift att säga att detaljhandeln är en viktig del av ekonomin. Svensk Handel uppger att 600 000 personer arbetar inom sektorn och att den står för 11 procent av BNP. De senaste åren har detaljhandeln dock genomgått stora förändringar.
Allt fler konsumenter väljer bort den fysiska butiken till förmån för onlinehandel. Trenden är tydlig både i Sverige och i övriga Europa.
70 procent av konsumenterna i Europa shoppade via nätet 2021. Den genomsnittliga europeiska konsumenten handlar fysiska varor för 1 600 kronor årligen via internet. Det innebär att handel via digitala butiker har blivit vardag.
Sverige är inte något undantag. De svenska konsumenterna väljer också onlinehandel i högre utsträckning än vad de gjorde tidigare.
89 procent av den svenska befolkningen över 16 år uppgavs e-handla vid något tillfälle under 2021.
Det finns många fördelar med en virtuell affär som handelsplats. För företagen innebär det en möjlighet att reducera antalet anställda och de kan effektivisera varuflöden. Samtidigt sparar kunderna tid och de kan enklare jämföra priser mellan olika butiker.
Men onlinehandel medför en tydlig nedsida för företagen – pressade marginaler.
För att företagen ska gå runt krävs det att de är lönsamma. Annars går de i konkurs och därmed förlorar de anställda sina jobb samtidigt som aktieägarna går miste om sitt kapital.
Enligt Svensk Handel finns det en tydlig trend inom handeln. Företagens marginaler sjunker till följd av den tilltagande konkurrensen. Därmed förutspår de att vi i framtiden kommer att se färre men större företag i takt med att allt fler konsumenter vänder sig mot e-handeln.
En annan nedsida med e-handel sett från företagens perspektiv återfinns i beteendet hos de anställda. Det finns data som indikerar att så många som 45 procent av Sveriges anställda ägnar sig åt shopping på internet under arbetstid. Därmed kan produktiviteten minska vilket riskerar att bli kostsamt för arbetsgivarna.
Det är inte bara den internationella trenden med mer onlinehandel som har nått Sverige. De stora internationella reorna har också blivit en del av detaljhandeln i landet. Black Friday är det tydligaste exemplet.
Inför eventet 2021 planerade över hälften av svenskarna att handla i fysiska butiker eller på nätet.
Den genomsnittliga prissänkningen hos de svenska e-handlarna på Black Friday 2021 var 17,70 procent. Totalt var ungefär en fjärdedel av alla varor prissänkta.
Som konsument är det lätt att tro att man gör ett riktigt bra klipp under prispressarhelger likt Black Friday. Men det gäller att vara vaksam.
I vissa fall kan kunden riskera att köpa något vars pris är artificiellt nedsatt. Det innebär att produkten tidigare har prishöjts för att sedan sänkas ned igen. 30 procent av varorna som reades ut under mellandagarna 2021 hade höjts i pris innan prissänkningarna genomfördes.
I takt med att allt fler flyttar över en större del av sin konsumtion till digitala butiker stiger riskerna att utsättas för cyberbrott. Det är därför viktigt att utbilda sig i säkerhet som konsument vid köp inom e-handel..
En bra utgångspunkt är att känna till vart farorna lurar. Ett ställe där det kan finnas bristande säkerhet på nätet är i offentliga nätverk.
För att handla online krävs – uppenbarligen – en internetuppkoppling. Men ofta finns det en gräns rörande tillgång till data, inte minst via mobila enheter. Genomsnittssvensken använde 4,8GB mobildata per månad 2017. För att kringgå databegränsningen använder många sig av offentliga WiFi-nätverk. Det är vanligt på ett café eller liknande ställen.
Men att använda öppna nätverk är inte säkert.
Ett offentligt nätverk är ett vanligt mål för hackare och cyberbrottslingar. Skälet är att det inte finns någon säkerhetsnyckel eller ett lösenord till den router som användarna ansluter sig till. Eftersom det inte krävs någon autentisering för att få tillgång till WiFi-nätverket kan flera oskyddade enheter attackeras.
Hackarna lägger sig mellan de kommunicerande enheterna. Där plockar de upp känslig information likt betalnings- och personuppgifter eller diverse inloggningsuppgifter som de stjäl.
Därför kan det vara riskfyllt att shoppa online, inte minst via offentliga nätverk. Tacksamt nog finns det olika saker du kan göra för säkerhet på nätet.
Genom att skapa säkra rutiner och förbli lugn kan du använda internet för att skapa en bra shoppingupplevelse. Rätt tillvägagångssätt låter dig åtnjuta fördelarna som följer med onlinehandel. Exempelvis kan du komma åt erbjudandena som kan vara begränsade till e-handlare under Black Friday, utan att ta stora risker.
Nedan följer några tips på rutiner för bättre e-handel säkerhet.
Internet låter dig skicka och ta emot information. Vid onlinehandel används känsliga uppgifter och dessa måste skyddas. Det gör du bäst genom att använda kryptering.
När du surfar till en webbutik bör du kontrollera att webbadressen börjar med ”HTTPS”. Då är kommunikationen med hemsidan krypterad.
Ansluter du via ett offentligt WiFi kan du med fördel använda en VPN – Virtuellt Privat Nätverk – för att kryptera kommunikationen. Som nämnt ovan är det viktigt eftersom just offentliga nätverk är extra intressanta för cyberbrottslingar.
Ett enkelt sätt att skapa en tryggare upplevelse vid e-handel är att inte betala något via offentliga datorer eller liknande. Genomför alla transaktioner när du har tillgång till dina egna enheter på ditt eget nätverk. Kom ihåg att använda ett starkt lösenord för nätverket.
Vid onlinehandel väljer många att handla på faktura. Men det gäller inte bara den som faktiskt äger identiteten bakom köpet. Identitetskapningar är ett stort hot mot e-handeln och cyberbrottslingar beställer produkter som de betalar med faktura – i ett brottsoffers namn. Därför är det viktigt att ha koll på sin identitet.
Om du vill ha hjälp rekommenderar vi att du testar vår tjänst för att skydda din identitet.
Postnord – Partihandel vs Detaljhandel
Svenskhandel – Lönsamhet 2022
Svensk Handel – Black Friday 2021