Kärlek och bedrägeri går hand i hand oftare än du tror. Varje år anmäls runt 250 000 bedrägerier i Sverige och cirka 80 per månad är så kallade romansbedrägerier. Med teknikens framfart, dejtingappar och sociala medier så har vi idag möjlighet att komma i kontakt med människor över hela världen vilket har gjort att denna typ av bedrägeri har blivit allt enklare.
Fenomenet kärleksbedrägeri är dock inget nytt påfund utan något som har pågått sedan lång tid tillbaka. Då med mindre digitaliserade lösningar som insändare i tidningar eller över brev men med samma mål i fokus - att lura till sig pengar.
Identitetskapning och kortbedrägeri är två av Sveriges vanligaste brott. Det börjar ofta med en oskyldig saga där bedragaren säger sig söka vänskap eller kärlek. Du får ett meddelande från någon du aldrig sett förut eller så får du kontakt med någon på en dejtingsajt. Kontakten börjar sporadiskt och ytligt men snabbt blir du innästlad i hens livshistoria. Med löften om att ni en dag ska ses, flytta ihop och kanske till och med bilda familj så är du förälskad och enkel att lura. Ni hörs nu så gott som dagligen, men varje gång du föreslår att ni ska ses över video så kommer någon bortförklaring som gör att det inte blir av.
Plötsligt, en dag när du står i kassan i din lokala butik, så kan du inte betala med ditt kort. Det finns inga pengar. Du loggar in på ditt bankkonto och allt står på minus. Eller så får du ett mail i din inkorg som tackar för din beställning på tusentals kronor. En beställning som du aldrig lagt. Du har blivit utsatt för bedrägeri och följderna av detta kan bli katastrofala för både den psykiska hälsan och för plånboken. För att skydda sig mot bedrägeri online kan du teckna ett ID-skydd som gör att bedragare inte kan ta lån och krediter, teckna abonnemang eller shoppa online i ditt namn.
Romansbedrägeri kallas även “solochvårare”-fenomenet. Begreppet uppkom med Karl Vesterberg som under tidigt 1900-tal satte in en annons i Stockholms-Tidningen med signaturen “Sol och Vår”. I annonsen sökte han efter en ny bekantskap med “förmögenhet önskvärd”. Ett av svaren kom från fröken Helga som snabbt lurades till att låna ut 2000 kronor, vilket idag motsvarar cirka 70 000 kronor. Herr Vesterberg försvann sedan spårlöst med pengarna.
Gustaf Raskenstam från Värmland gjorde nästan likadant fast värre. Mellan 1941 och 1943 inledde han förhållanden med över 100 kvinnor, förlovade sig med ett 30-tal och charmade alla på pengar. En tredje känd solochvårare av högsta rang var Pertti Ylermi Lindren. Med hjälp av en uppsättning olika namn lurade han i sin omgivning att han var bland annat greve. Totalt vilseledde han nästan 300 kvinnor, förlovade sig hela 76 gånger och fick ihop stora belopp från kvinnor i både Sverige och Finland.
Kärleken är blind och när du väl befinner dig i det där kärleksruset så kan det vara svårt att se klart. Dejtingbluffar och romansbedragare utnyttjar människors empati och goda hjärta för att få det de vill. Det finns dock en del varningstecken att hålla utkik efter.
Ett verkligt exempel från nutiden är när en kvinna matchade med en man på dejtingappen Tinder år 2019. Mannen sa sig vara militär placerad i Afghanistan och de pratade både länge och mycket. När hon bad honom skicka en film på sig själv där han sa hennes namn fick hon en film på en militär. Mannen på filmen sa dock aldrig hennes namn och det gjorde att hon förstod att det var någonting lurt. Kort därefter bad han om att få låna 20 pund för att fylla på sin telefon och där bröt hon kontakten.
Källor
Sol-och-vårare
Statistik
Vanliga bedrägerier
Varningstecken
Militärbluff