Julrusch och julen är en av de viktigaste högtiderna i Sverige. Det är en tid då du får chansen att umgås med vänner och familj kring fasta rutiner. Men innan ni möts upp för att dansa runt granen beger ni er ut på stan, eller nätet, för att genomföra er julhandel. Enligt Svensk handel shoppas det julklappar för lite drygt 3 150 kronor per person.
Dessvärre finns det mycket som kan gå fel i juletiderna. Det kan handla om tråkigheter som kortbedrägeri och skimming. Därutöver kan olyckan vara framme i hemmet när levande ljus ökar mysfaktorn men riskerar att glömmas tända när det är dags att gå till sängs.
För många är julhandel och shopping en rolig aktivitet. Sökandet i butikerna kan varieras med en trivsam fika och sociala interaktioner. Kanske springer du på någon du känner och byter några ord.
I regel är det högt tempo på stan i samband med att det ska handlas julklappar. Det är väldigt mycket folk ute och rör på sig och det skapar trängsel. Visserligen handlas lite drygt hälften av gåvorna online nu för tiden. Det innebär dock inte att det är fridfullt på ditt lokala shoppingcenter.
Generellt är det lätt att anta att stölder och brott i köpcenter främst riktar sig mot butikerna. Det är visserligen inget dåligt antagande. Faktum är att var tredje butik utsätts för stölder varje vecka. Men det är inte bara butiker som riskerar att bli brottsoffer. Stressen och det höga tempot i en pågående julhandel innebär att risken för att du ska falla offer för kortbedrägeri och skimming ökar.
Skimming innebär att känslig betalningsinformation från ditt betalkort kopieras olovligen. Ett klassiskt exempel på skimming är när kortet kopieras och pin-koden noteras vid uttag ur bankomaten. Dock är kontantanvändningen väldigt låg i Sverige, bara lite drygt 1,3 procent av alla transaktioner genomförs med fysiska pengar.
Även om mindre fysiska pengar används och risken att falla offer för kortbedrägeri vid bankomaten har sjunkit, innebär inte det att faran är över. Tekniska framsteg underlättar för dig som konsument och du kan genomföra transaktioner utan att bekräfta dem med din pinkod. Men det öppnar samtidigt nya dörrar för den innovativa tjuven.
År 2020 utsattes fler än 100 000 svenskar för kortbedrägerier. Det är i viss mån en konsekvens av blipptekniken på våra betal- och kreditkort. Tidigare behövde du lämna ifrån dig ditt kort för att tjuven skulle få tillgång till den känsliga informationen.
Dagens teknik möjliggör dessvärre skimming med hjälp av bara en mobiltelefon och en applikation. Det är allt en brottsling behöver för att utvinna informationen som sedan används för konsumtion.
Det kan vara svårt att upptäcka ett skimming kort. Brottsoffer tenderar att först notera mindre okända transaktioner på sitt konto som är kopplat till betalkortet. Men det kan ta lång tid.
Lyckligtvis finns det produkter som motverkar kortbedrägeri. Innan du ger dig ut för lite julhandel kan du skaffa ett RFID skydd. Det är ett kort som blockerar signalen från bedragarnas NFC-läsare, en billig försäkring som skyddar dig och dina betalkort. Du hittar dem här i vår butik för endast 99 kr.
Ett annat tips är att aktivera notifikationer i din telefon när du genomför en transaktion. Skulle du falla offer för kortbedrägeri i årets julhandel kan du snabbt spärra kortet när det plingar till med en okänd transaktion.
Men det är inte bara när du shoppar efter julklappar som julfriden kan brytas.
Under julhelgen är du och jag samlade hos en släkting för att äta julskinka, kolla på Kalle Anka och dela ut julgåvor. Men för de illvilliga är julen ett ypperligt tillfälle att skrida till handling. 2020/21 anmäldes 118 inbrott varje dag under jul- och nyårshelgerna. Eftersom det är många som reser ges oinbjudna gäster en chans att ta sig in i svenska bostäder med lägre risk att bli upptäckta.
Med det i åtanke kan det vara bra att utforska möjligheten att skaffa ett hemlarm. Visserligen hindrar det inte tjuvarna från att ta sig in i din bostad. Men det minskar tiden som de har på sig om de väl har tagit sig in. Enligt Stöldskyddsföreningen är det ungefär lika vanligt att ha ett larm installerat i hemmet som att det finns grannsamverkan i bostadsområden.
Under julhelgen är det många som väljer att ha tända ljus i sitt hem. Det beror delvis på traditionen med adventsljus men även mysfaktorn spelar in. Tyvärr är det inte helt riskfritt att använda brinnande ljus. Varje år inträffar lite drygt 600 bränder som kräver att räddningstjänsten rycker ut i december månad.
Det innebär inte att du måste undvika levande ljus som en del av din juldekoration. Men det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder. Med små medel kan du göra stor skillnad i termer av brandsäkerhet.
Ett första steg är att säkerställa att du har fungerande brandvarnare. Faktum är att de flesta bränder med dödligt utfall inträffar i bostäder där brandvarnare saknas. Med modern teknik är det enklare än någonsin att snabbt bekämpa bränder i hemmet. Det finns brandlarm som är uppkopplade mot larmcentraler och därmed ökar chansen att stoppa en brand innan den blir ödestigen.
En annan enkel men viktig sak är att ha en brandfilt eller brandsläckare hemma. Men brandsläckare varar inte för evigt. Ta för vana att kontrollera den med jämna mellanrum.
Vi önskar dig en god och säker jul.