Vintern är en tid då vi står inför många utmaningar när det gäller bra brandskydd och brandsäkerhet. En tid då ni bör bara extra försiktiga och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra brand. Enligt Brandskyddsföreningen ökar brandrisken under vintermånaderna. Varje år inträffar cirka 20 000 – 24 000 bostadsbränder enligt MSB och 85 procent av de som omkommer eller skadas svårt av brand gör det i sitt hem. De värsta månaderna är under vintern, december och januari.
Särskilt under vintern då människor eldar för att stå emot kylan och mörkret. Varje dag brinner det i ungefär 20 hem i Sverige, och varje år omkommer drygt 100 personer i bränder. Av dessa skulle många kunna undvikas med bättre brandsäkerhet.
De vanligaste brandorsakerna i svenska bostäder under vintern inkluderar:
Köksspisar
Glömd mat på plattan eller att spisen sätts igång av misstag är den i särklass vanligaste brandorsaken. Av de bostadsbränder där räddningstjänsten ryckte ut på under ett år var hela 1 250 orsakade av glömd spis.
Eld i eldstad
Den vanligaste orsaken är att man eldar i kamin eller öppen spis, vilket kan leda till soteld.
Rökning
Rökning, särskilt sängrökning, orsakar fortfarande många bränder i hemmet.
Levande ljus
Dessa är särskilt vanliga under den mörka årstiden. Trots att många tror att levande ljus är den vanligaste brandorsaken, är det faktiskt mycket ovanligare än glömd spis.
Elektriska apparater
Detta inkluderar TV-apparater, tvättmaskiner, torktumlare och frysar.
Glömd spis – 59,7%
Öppna kaminer - 17,3 %
Tekniskt fel – 8,5%
Värmeöverföring – 1,3%
Levande ljus – 5,4%
Självantändning – 1,5%
Rökning – 1,4%
Anlagd med uppsåt – 1,3%
Soteld – 0,6%
Det är viktigt att notera att dessa siffror kan variera från år till år och att det alltid är bäst att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra bränder, oavsett orsak.
Att ta brandsäkerhet på allvar under vintern är avgörande för att skydda oss själva, våra nära och kära och våra ägodelar. Genom att vara medvetna om brandriskerna och vidta de nödvändiga försiktighetsåtgärderna kan vi minimera den potentiella risken för brand. Var noga med att följa dessa tips och råd för att säkerställa att detta vinterhalvår blir så brandsäkert som möjligt.
Här är några av de senaste teknikerna och råden för att förbygga bränder i hemmet, särskilt vintertid:
Digital Brandvarnare - något alla bör ha
En av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet bostadsbränder är att ha en fungerande brandvarnare och brandlarm hemma. Gärna med mobilt brandlarm också så du alltid har uppsikt på hemmet. Nästan alla bostäder i Sverige har brandvarnare, men i var tionde fall fungerar den inte.
Spisvakt
Glömd spis är den vanligaste brandorsaken i svenska hem. Att installera en spisvakt eller spistimer kan hjälpa till att förhindra bränder orsakade av en glömd spis.
Rengöring
Det rekommenderas att rengöra spisfläkten från fett med jämna mellanrum och att rengöra bakom tv, vitvaror och tvättmaskin.
Elektriska apparater
Teknisk utrustning som tv, datorer, ljudanläggningar och digitalboxar bör ha god ventilation. Man bör inte täcka över sådan utrustning med dukar eller bygga in dem i bokhyllan.
Timer
Det är bra att installera en timer till kaffebryggaren, vattenkokaren och andra apparater.
Disk- och tvättmaskin
Använd inte dessa maskiner när du inte är hemma.
Förvaring
Tändare och tändstickor bör förvaras utom räckhåll för barn.
Eldstad
För att undvika soteld rekommenderas det att använda torr ved i lämplig storlek. Man bör tända med papper och torr, finkluven ved och ha spjället helt öppet. När tändveden brinner ordentligt kan man lägga på grövre ved.
Digitala brandvarnare erbjuder en rad fördelar jämfört med traditionella brandvarnare. Här är några av de viktigaste fördelarna:
Tidig varning
En digital brandvarnare kan upptäcka brand på ett tidigare stadium än traditionella brandvarnare, vilket ger dig mer tid att agera och rädda både liv och egendom.
Ansluten övervakning
Digitala brandvarnare kan övervaka ditt hem 24/7 och skicka notiser direkt till din smartphone om något farligt upptäcks. Du har kontroll oavsett vart du befinner dig.
Integration med smarta hemsystem
Digitala brandvarnare kan integreras med ditt smarta hemsystem, vilket innebär att de kan samverka med andra smarta enheter. Till exempel kan de automatiskt stänga av spisar eller öppna fönster om det upptäcks rök.
Enkel att underhålla
Digitala brandvarnare kräver mindre underhåll än traditionella brandvarnare. Detta eftersom de ofta har inbyggda självtestfunktioner och kan meddela dig när det är dags att byta batteri.
Vi hjälper dig att hitta rätt direkt och anpassar antalet efter ditt hem.